Alliansen mellom konservatisme og markedsliberalisme sprekker

Tre år etter Hillbilly Elegy strever J.D. Vance stadig med spørsmålet som gjorde boken så engasjerende: Hvordan skal konservative treffe balansen mellom personlig og politisk ansvar?

Publisert

J.D. Vance ble et kjent navn i 2016 gjennom et intervju som ble mye spredt i sosiale medier, og memoarboken Hillbilly Elegy, som også ble oversatt til norsk. Vance hadde en gripende personlig historie fra sin oppvekst på den skakkjørte amerikanske landsbygda, med en narkoman mor, Pepsi på tåteflaska og stadig skiftende stefedre.

Likevel gikk han ikke av veien for å kritisere offermentaliteten og mangelen på innsatsvilje som han så blant sine egne. Tre år senere er boken i ferd med å bli filmatisert av Netflix, Vance har vurdert å stille som senatorkandidat i hjemstaten Ohio og strever stadig med spørsmålet som gjorde intervjuet og boken så engasjerende: Hvordan skal konservative finne den rette balansen mellom personlig og politisk ansvar?

Det siste kom frem i en tale han nylig holdt på den årlige gallaen til tidsskriftet The American Conservative. Talen kan, som Vance selv er inne på, ses i lys av at Donald Trumps overrumpling av den republikanske partieliten har åpnet opp for nytenkning blant amerikanske konservative om både utenrikspolitikk, helse, frihandel og innvandring. Ekteskapet mellom konservatisme og markedsliberalisme i USA har begynt å skrante, slik det lenge har gjort i Europa. Tegn på det kan ses ikke bare i Trumps proteksjonisme eller i Steve Bannons korstog mot Davos-eliten, men også på Fox News og hos enkelte republikanske politikere, for eksempel senatoren Josh Hawley.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS