Kjærlighet i koleraens tid
2006: I en kinosal i Kairo klapper og jubler publikum begeistret når den homofile hovedpersonen i filmen «Den jacobianske bygningen» brutalt blir drept. Sex er politikk.
2006: I en kinosal i Kairo klapper og jubler publikum begeistret når den homofile hovedpersonen i filmen «Den jacobianske bygningen» brutalt blir drept. Sex er politikk.
2011: En ung egyptisk kvinne publiserer et nakenbilde av seg selv på internett som en protest mot kvinners vanskelige kår i Egypt. Ungdomsbevegelsen på Tahrir-plassen benekter enhver kjennskap til kvinnen. Etter en rekke drapstrusler og bortføringsforsøk fra radikale islamister søker hun asyl i Sverige.
Canadisk-egyptiske Shereen El Feki har skrevet boken Sex and the Citadel. Intimate Life in a Changing Arab World, omhandlende nettopp, ja, arabernes intime, les seksuelle, liv i denne politisk ustabile tiden. Som de to nyhetsklippene ovenfor indikerer, preges ikke dette livet av åpenhet og toleranse. I den arabiske vårens ånd ønsker el Feki å se nærmere på den seksuelle frihetens vilkår. Hennes utgangspunkt er at et politisk demokrati har liten verdi hvis det ikke følges av individets frihet til å søke kjærlighet og nytelse hvor og på hvilken måte han eller hun måtte ønske det. Dette utgangspunktet kunne kanskje diskuteres mer, men seksualitet er viktig del av den menneskelige psyke, og det å kunne uttrykke og leve ut sin seksualitet er derfor en viktig del av de liberale rettighetene som hører hjemme i et moderne demokrati. For El Feki representerer dermed seksualitet et mål på graden av liberal utvikling hun håper vil komme etter omveltningene. Av dette føler påstanden på baksiden av boka om at «hvis du vil forstå et folk, begynn med å kikke inn på soverommene deres».
Full pakke: digitalt årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her
Bli støtteabonnent: Få digital tilgang og tidsskrift, og støtt Minerva med kr 3000,-
Bestill her