SPALTIST

Senterpartiet var den soleklare vinneren av kommunevalget 2019. Sentrum ser ut til å ha fått en gjenfødelse som maktfaktor i norsk politikk, skriver spaltisten. Foto: Senterpartiet/Flickr (CC BY-ND 2.0)

Sentrums renessanse

Blant mange forhold som er verdt å merke seg ved årets lokalvalg, er definitivt sentrums gjenfødelse som maktfaktor i norsk politikk det aller mest interessante.

Publisert

For dette var ikke først og fremst et protestvalg, selv om et ensaksparti fikk drive årelatning av (minst) ett regjeringsparti i sånt monn at det nesten ble regjeringskrise i innledningen til valgkampen. Det er vanskelig å peke på at dette i spesiell grad var et klimavalg også, selv om Une Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne under partilederdebatten hevdet at «kloden vant» valget. Vel gjorde MDG et godt valg, men samlet gikk de klassiske miljøpartiene frem med kun 1,4 prosentpoeng sammenlignet med 2015.

Bjørnar Moxnes fikk seg i befippelsen som gjerne kjennetegner en valgnatt til å si at valget var en venstredreining. Det er egentlig ikke så rart, siden jo både SV og Rødt gjorde gode valg – dog må det ha vært en enorm skuffelse for Rødt-lederen ikke å komme over 4 prosent. Men Arbeiderpartiet gjorde på sin side det dårligste kommunevalget noensinne, som mer enn overgikk fremgangen til ytre venstre. Mellom de tre partiene var det selvsagt en venstredreining, men heldigvis er det flere partier som stiller til valg i dette landet.

Årets valg var derimot en sentrumsdreining. Samlet fikk sentrum – altså Senterpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet de grønne – 29,1 prosent i kommunevalget, noe som var en fremgang på 5,5 prosentpoeng sammenlignet med 2015. Dette er en sjeldent stor blokksving i et norsk valg, og sentrum i norsk politikk har faktisk aldri stått sterkere enn det gjør i dag. For de av oss som for få år siden erklærte sentrumsblokken død og hyllet toblokkstenkningens overlegne seier er dette selvsagt et nederlag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS