KOMMENTAR

Kraftselskap i finansverdenens jerngrep

Har kraftselskapene en inntektssikring, eller er det inntektssikringen som har kraftsselskapet. Det er spørsmålet når nordiske regjeringer må hoste opp hundrevis av milliarder i likviditetsgarantier .

Publisert Sist oppdatert

I helgen annonserte regjeringene i Sverige og Finland ekstraordinære tiltak for å forhindre en finanskrise i kraftmarkedet. Til sammen vil de to nasjonene stille med 330 milliarder kroner i likviditetsgarantier for nordiske kraftselskaper.

Garantistillelsen henger sammen med at det nordiske derivatmarkedet for strøm var på randen av kollaps fordi flere av selskapene som handler der, ikke lenger vil klare å stille kontantsikkerhet for posisjonene sine: «Hadde vi ikke agert, hadde vi risikert kraftprodusenter i teknisk konkurs mandag morgen», sa Sveriges finansminister Mikael Damberg da tiltakene ble lansert.

At staten må stille opp med kontanter til kraftselskapene i periode der strømprisene er rekordhøye, kan synes kontraintuitiv. Burde ikke disse selskapene ha enorme overskudd nå som prisen på varen de selger, aldri har vært høyere?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS