SPALTIST

Sveriges riksdag

Motstridende virkeligheter kolliderer i Sverige

Sverigedemokraterna klatrer på målingene, ungdomskriminalitet er økende, mens folks tillit til politikere og institusjoner synker. Hvorfor bør vi i Norge se på utviklingtrekkene i Sverige? Fordi vi har de samme komponentene her.

Publisert

Den siste uken har vi sett flere datapunkter som illustrerer politiske endringer på en tydelig måte. Igjen står Sverige som en fullskriblet klasseromstavle for resten av oss å lære av, om vi bare vil.

16. desember kunne Sveriges Television melde at en undersøkelse fra Novus viser at Jimmie Åkesson i Sverigedemokraterna har høyest tillitt blant partiledere (31 %). En plassering han deler med Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, tett fulgt av Vänsterpartiets Jonas Sjøstedt (28 %). Statsminister Stefan Löfven faller til 23 % i denne målingen.

Samtidig er vi inne i den første uken hvor vektede sammenstillinger av meningsmålinger på siden pollofpolls.se viser dødt løp mellom Sosserna og SD, begge på 24,5 %. Tatt i betraktning linjenes retninger på den grafen er det relativt trygt å sette huset, hunden og favorittserviset sitt på at SD ved neste justering er landets største parti for første gang.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS