SPALTIST

«La de små paddehatter komme til meg.» Jesus poserer med sopp i dette kunstverket fra Great Canterbury Psalter fra omkring år 1200.

Prestelig flørt med psykedeliske erfaringer

Vi trenger opplevelser av en dypere sammenheng, av å være ett med alt liv, med naturen, universet og Gud. Når kirken ikke gir oss denne erfaringen, er det forståelig at folk utforsker andre veier til den.

Publisert

Finnes det en sammenheng mellom åndelige opplevelser og erfaringer som et resultat av inntak av psykedeliske stoffer, og hva består i så fall denne sammenhengen i? 

Spørsmålet er aktualisert etter at presten Jo Hegle Sjøflot deltok på en kristen retreat i Amsterdam, der det ble inntatt det psykedeliske stoffet psilocybin. Sjøflot var invitert til å delta på retreaten som del av en dokumentarfilm som skulle ta for seg tre presters opplevelser med å innta psykedelika. 

Sjøflots motiv var å utforske denne sammenhengen, med et nøkternt håp om å få en åndelig opplevelse. Avisen Vårt Land intervjuet Sjøflot før og etter retreaten, og har vært i kontakt med flere prester som takket nei til å være med. Deltakelsen er forståelig nok omstridt, det kan stilles spørsmål ved om den er profesjonsetisk og teologisk forsvarlig.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS