NYHET

Nikolai Astrup: Epletre i blomst

Astrup drar til Amerika

Mens Nikolai Astrup ble stilt ut i Norge utenfor turistsesongen, ble Edvard Munch en verdenskjent kunstner. Nå plasseres Astrup fra Jølster i den internasjonale kunsthistorien som en av våre mest nyskapende kunstnere.

Publisert Sist oppdatert

I helgen åpnet utstillingen Nikolai Astrup: Visions of Norway ved prestisjefulle Clark Art Institute i Williamstown, Massachusetts. Dette er første gang Astrup stilles ut i Nord-Amerika. Kunstneren regnes blant Norges aller viktigste, men der hans samtidige Edvard Munch tidlig nådde ut på den internasjonale arenaen, forble Astrup i stor grad en kunstner kjent i Norge, men i liten grad kjent internasjonalt.

– I det store bildet er Astrup en ukjent kunstner utenfor Norge. Denne turneen er et forsøk på å skaffe ham en plass i den internasjonale kunsthistorien, sier Tove Haugsbø, fagansvarlig for Nikolai Astrup forskningssenter for kunst og landskap i KODE i Bergen.

Haugsbø disputerte i 2015 med avhandlingen «Fortida gjennom notida. Nikolai Astrups kunst i nye perspektiv» ved Universitetet i Bergen. Før hun tok mastergraden, jobbet hun som guide på Astruptunet i Jølster, Astrups småbruk, hjem og arbeidssted. Hun var lei av å fortelle de samme historiene om og om igjen. Veilederen spurte henne om det ikke var noe nytt å si? Spørsmålet satte tankene i sving.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS