KOMMENTAR

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Hva mener John Mearsheimer når han sier at Russland frykter NATO?

Etter ni måneder med krig i Ukraina angrer den realistiske skolens yppersteprest intet: Russlands frykt for NATO er krigens årsak.

Publisert

Den verdenskjente amerikanske statsviteren John Mearsheimer var i begynnelsen av desember i Norge i debatt med tidligere statsminister i Sverige Carl Bildt om den russiske invasjonen av Ukraina.

Espen Goffeng har skrevet om debatten for Minerva. Utgangspunktet hans er at få statsvitere forbindes tettere med den realistiske skolen i analysen av internasjonal politikk enn Mearsheimer. Hans mange rare uttalelser om krigen i Ukraina truer dermed med å svekket denne tilnærmingens renommé betydelig. Goffeng advarer imidlertid mot å hive barnet ut med badevannet.

Jeg er generelt enig i at realismen har mange viktige innsikter, spesielt sammenlignet med politiserte analyser preget av ønsketenkning, moralisme og selvrettferdighet. Og slike analyser er tross alt av psykologisk forståelige grunner de som er lettest for politikere å gripe til, hvis de ikke stadig minnes om at internasjonal politikk er grunnleggende preget av maktkamp og sikkerhetskonkurranse i et anarkisk system.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS