SPALTIST

Støtten til Ukraina er fremdeles høy blant amerikanere, men dersom Donald Trump velges til president igjen, kan støtten forsvinne eller reduseres drastisk.

Falsk Prigozjin-effekt

Amerikanernes støtte til Ukraina holder seg høy. Putin må håpe den ikke vil vare.

Publisert

USA har hittil stått for mer enn halvparten av den samlede støtten Ukraina har fått fra Vesten, og mer enn 60 prosent av den militære bistanden. Samtidig har Trump og mange av hans tilhengere signalisert skepsis eller direkte motstand til å fortsette å støtte landet finansielt og militært. Trump lover å avslutte krigen på en dag dersom han blir president. Mener han alvor, og det gjør han sjelden, kan det bare oppnås ved å tvinge Ukraina til å gi etter. Full stopp i all støtte ville være et effektivt virkemiddel, og det er tvilsomt om europeiske land da vil ha vilje og evne til å kompensere.

Hva den jevne amerikaner – og velger – mener, påvirker politikerne. Det kan bli svært viktig dersom Trump faktisk skulle bli valgt igjen, og også påvirke utfallet av presidentvalget neste år. Det er uklart hvor lenge amerikanernes tålmodighet varer. Det gjelder for så vidt også europeerne, men de har krigen nærmere på seg. Det er litt lettere for en amerikaner, beskyttet av havene, å tenke at dette ikke er så viktig for dem. Derfor følger jeg målingene om disse spørsmålene nøye.

Ny IPSOS-måling

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS