KULTUR

Illustrasjon: Oda Valle.

– Alt som skjer i verden, skjer i London

Nazneen Khan-Østrem blir like forbløffet hver gang noen ikke ser verdien av innvandring.

Publisert Sist oppdatert

Et av sine første minner har Nazneen Khan-Østrem fra hun var fem år gammel og satt med nesen flattrykt mot bilvinduet. Sammen med foreldrene kjørte hun fra Croydon, sør i London, til Southall i vest. Målet var innkjøp av basisvarer til indisk curry: gurkemeie, koriander, kumminfrø, linser, basmatiris. Men først et London i revy utenfor bilvinduet: viktorianske småhus, skinnende Jaguarer, store eiketrær, tyrkiske dagligvarebutikker, skitne kommunale boligblokker i betong, luksushoteller, turistgrupper.

På 1930-tallet hadde hennes besteforeldrene, opprinnelig pashtunere fra Afghanistan, emigrert fra India til Kenya, den gang kjent som Øst-Afrika, for å jobbe for den britiske koloniadministrasjonen, hvor Khan-Østrem ble født. Faren og moren, som var henholdsvis lege og lærer i Nairobi, bestemte seg for å sette kursen mot London.

På den tiden hadde alle borgere av det britiske imperiet rett til å bosette seg og arbeide i Storbritannia – som følge av The British Nationality Act fra 1948. Her ligger røttene for det mangfoldige bymiljøet vi ser i dagens London: borgere fra Asia, Afrika, Karibia og Australia strømmet til byen. Sammen grunnla de egne, små lokalsamfunn, i håp om et nytt og bedre liv.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS