SPALTIST

Hatet mot majoritetssamfunnet

Ran mot barn og ungdommer med mål om å skremme og ydmyke tærer på samfunnet. Hva vil de politiske og sosiale konsekvensene bli den dagen generasjonen som til stadighet må se seg over skulderen i frykt for å få ørene avskåret når stemmerettsalder?

Publisert Sist oppdatert

I Gøteborg ble en 18-åring nylig omringet av et titalls personer og tvunget ned i et parkeringshus hvor han ble mishandlet og ranet for alt annet enn undertøyet. Gjerningsmennene fullbyrdet senere ydmykelsen ved helt eller delvis å skjære av offerets øre. I Stockholm ble en student på vei hjem fra pub nylig overfalt av fire personer i en stjålet bil og holdt fanget i ni timer, hvor han ble tvunget til å ta ut penger fra en minibank og utsatt for vold og ydmykelse.

En ny type overfallsran, hvor unge menn utsettes for omfattende vold og ydmykelse av en gruppe gjerningsmenn, har blitt vanligere i Sverige. Myndighetene prøvde lenge å tone ned denne typen lovbrudd. For eksempel ble mange opprørt da politiet i Stockholm gikk ut og oppfordret foreldre til ikke å la sine barn ha dyre merkeklær, ettersom det økte risikoen for å bli ranet. Mange oppfattet utspillet som at politiet hadde kapitulert fra sitt samfunnsoppdrag – å beskytte borgerne – og i stedet la skylden på ofrene.

På lignende måte forsøkte en annen representant for stockholmspolitiet nylig å forklare den nye rans- og ydmykelsesbølgen mot unge med redusert kontanthåndtering i butikkene. Utgangspunktet lot til å være en oppfatning om at lovbrudd skulle vært et nullsumspill hvor forverrede forhold for én type kriminalitet automatisk vil føre til at en annen type kriminalitet øker.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS