SPALTIST

Ursula von der Leyen

Skjebnestund for Europa

Ursula von der Leyens årlige tale fremviser en sårbar og ambisiøs union. Det aktualiserer også spørsmålet om hvilken rolle Norge bør spille i Europas skjebnestund.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag i forrige uke holdt Europakommisjonens president Ursula von der Leyens sin årlige tale om unionens tilstand. Den handlet naturligvis om de krisene Europa opplever nå i 2022: om krigen i Ukraina, de skyhøye energiprisene og sommerens hetebølger, tørke og flommer som følger av klimaendringene.

Talen ble møtt, slik slike taler ofte blir, med en blanding av begeistring over patosen von der Leyen la an for å gripe alvoret i situasjonen Europa og verden står i, og skuffelse over mangelen på konkrete løsninger på de mest akutte problemene folk og næringsliv må håndtere gjennom vinteren. Så er det heller ingen av disse krisene kan løses med en tale.

Det er sikkert klokt, slik von der Leyen var påpasselig med, å være litt sparsom med detaljene når utfordringene er såpass altomfattende og uforutsigbare som de Europa opplever nå. For EU har både store problemer og store ambisjoner om å løse dem, samtidig som von der Leyen erkjente at det kommer til å ta tid.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS