Straff som retribusjon

Det vanlige er å forsvare straffen som noe ondt som tross alt er nødvendig for å trygge den sosiale freden. Den teorien som kalles retributivisme stiller denne tenkemåten på hodet. Teorien minner oss om at spørsmålet ikke bare gjelder straffens evne til å redusere kriminalitet, men også hvor rettferdig den behandler forbryteren.

Publisert Sist oppdatert

Det vanlige er å forsvare straffen som noe ondt som tross alt er nødvendig for å trygge den sosiale freden. Den teorien som kalles retributivisme stiller denne tenkemåten på hodet. Teorien minner oss om at spørsmålet ikke bare gjelder straffens evne til å redusere kriminalitet, men også hvor rettferdig den behandler forbryteren.

Samfunnsnytteteoriene har vanskelig for å forklare hvorfor disse prinsippene burde gjelde. Det er eksempelvis fullt mulig at samfunnsnytten kan tjene på at en uskyldig person med overlegg gjøres til syndebukk. Likeså er det mulig at det i henhold til rehabiliteringsteorien vil være rimelig å preemptivt internere og behandle personer når de anses å utgjøre en tilstrekkelig stor risiko for samfunnet, ikke når de faktisk har begått en forbrytelse. Videre finnes det ingen iboende respekt for proporsjonalitetsprinsippet i samfunnsnytteteoriene. Det er ikke sikkert at avskrekking burde tempereres av hensyn til hva som ville være proporsjonal straff. Rehabiliteringstanken tar som sentralt utgangspunkt graden av forbryterens antisosialitet og hvor godt han svarer på behandling, ikke alvoret i hans forbrytelse. Endelig er det mulig at samfunnsnytten tjener på rigide, ikke-tilgivende straffesystemer, ettersom potensielle forbrytere ellers kan kalkulere med risikoen for å unnslippe straff selv om de blir tatt. Gitt at vi liker prinsippene, later alt dette til å tale imot samfunnsnytteteoriene.

Retributivismen har intet tilsvarende problem med å begrunne prinsippene. Teorien sier at straff bare er berettiget hvis den rammer de som i lys av sine handlinger fortjener det og hvis straffens hardhet står i rimelig forhold til forbrytelsens alvor. Det innebærer at en retributivist har robuste grunner til å forkaste straff av uskyldige, å nøye legge vekt på formildende eller helt unnskyldende omstendigheter og å avvise straff som intuitivt sett er aldeles for mild eller hard. Gitt at vi anser prinsippene for riktige, er det til retributivismens fordel at den på en enkel og sammenhengende måte kan forklare hvorfor et straffesystem gjør rett i å respektere dem. En annen måte å uttrykke dette på er at hvis vi, som borgere, skulle velge å bygge vårt straffesystem på retributive prinsipper, ville vi fått et mer forutsigbart og rettferdig system enn om vi valgte en eller noen av samfunnsnytteteoriene.

Retributivister kommer her med flere interessante observasjoner. Det er åpenbart, mener de, at straff i ordets fulle betydning er reservert for voksne, noenlunde normalt fungerende mennesker. Når små barn eller dyr forbryter seg mot våre regler, korrigerer vi dem kanskje, men det går knappest an å påstå at vi straffer dem i ordets sanne mening. Ei heller straffer vi voksne mennesker hvis de på en eller annen måte mangler evne til å treffe rasjonelle valg eller kontrollere sine handlinger. Det innebærer at straffen utgjør en slags hedersbetegnelse, ettersom den bekrefter at man tilhører den skare som har evne til å ta imot klander. Tankeganger som denne ligger bak Hegels påstand om at ”straffen er forbryterens rettighet.” Å straffes hvis man forbryter seg mot loven, er noe enhver forbryter har rett til å forvente seg, ettersom det er et uttrykk for den grunnleggende respekt han fortjener (det innebærer ikke at denne respekten er noe vi i praksis vil ha når vi blir tatt for en forbrytelse).

Å på denne måten forestille seg straffen som noe grunnleggende positivt, er uvant og provoserer mange. Enda mer kontroversielt er det kanskje at retributivismen utfordrer tanken om at det alltid er saligere å tilgi urett. Om man unnskylder en klanderverdig person, har man jo indirekte sagt at han ikke er personlig ansvarlig, mener retributivister. Helt gal er nå ikke den tanken. Forestill deg at du er gift med en partner som aldri klandrer deg når du gjør feil, men i stedet hele tiden forsøker å forstå hvorfor du gjør som du gjør. Da er det helt rimelig dersom du til slutt blir helt kvalt av partnerens holdning, ettersom den unnskyldende holdningen lett blir nedlatende. Underforstått er det jo at du på en eller annen måte er en person som ikke er verdig en moralsk vurdering — en person som ikke klarer å ta ansvar for sine handlinger. Å søke å forstå og tilgi bygger utvilsomt på noble hensikter. Det er ironisk at for mye forståelse og tilgivelse kan utvikles til en moralsk brist. Å alltid vende det andre kinnet til, kan være krenkende for den som slår.

Filosofenes linje — at den frie viljen er en myte — er dog på ingen måte skråsikker. Tvert imot er det i høyeste grad usikkert hvorvidt folk i alminnelighet kan velge fritt. Usikkerheten innebærer at vi i en viss forstand ”sjanser”, hvordan vi enn gjør det. Om vi tar sjansen på at den frie viljen er en myte, kan vi ta feil — akkurat som om vi satser på at den eksisterer. Men retributivismen, lik andre teorier om hvorfor personlig ansvar er et verdifullt prinsipp, beskriver jo viktige verdier hvis eksistens avhenger av den frie viljen. Tar vi sjansen på at den frie viljen er en myte, så avskaffer vi disse verdiene. Dette taler for å ta sjansen på at den frie viljen eksisterer. I en viss forstand ville det vært bedre om den frie viljen fantes enn om den ikke fantes. Inntil vi har bedre bevis, gjør vi nok derfor rett i å ikke velge et samfunn der visse verdier med sikkerhet ødelegges på basis av at disse verdiene i siste instans kanskje er ubegrunnede.

I våre rettssystemer finnes også en praksis som uttrykker denne klokskapen. Det er talende at bevisbyrden skifter plass når det dreier seg om skyld og ansvar. Hva angår spørsmålet om hvorvidt den anklagede har brutt loven, ligger bevisbyrden på anklagersiden. I dette tilfellet er enhver borger uskyldig inntil det motsatte er bevist uten rimelig tvil. Når det gjelder spørsmålet om forsettlig ansvar for regelbruddet, er det imidlertid forsvaret som har bevisbyrden. Hver borger forutsettes kort sagt å være personlig ansvarlig inntil det motsatte er bevist. I bunnen ligger tanken om at prinsippet om personlig ansvar bør tjene som utgangspunkt. Unntak skal gjøres — vil man dømme borgere i samsvar med hva de fortjener, er det naturligvis av største betydning å redusere eller helt bortse fra straff hvis gode unnskyldninger foreligger — men antakelsen om personlig ansvar uttrykker ikke bare et sentralt samfunnsprinsipp, men tjener også som bolverk mot at stadig mer bisarre medisinske diagnoser og tilstander tillates å influere rettsutøvingen.

At retributivismen innebærer at vi bør ta avstand fra vurderinger om fare for samfunnet, gjør at man kan lure på om teorien ville lede til flere forbrytelser hvis den fullt ut styrte vår straffepolitikk. Et likefremt svar er at ja, det ville den nok gjøre. Samtidig er det feil å tro at den eneste målestokken på en god straffepolitikk er færre forbrytelser. Like viktig er det hvorvidt straffepolitikken er rettferdig og gir uttrykk for moralske prinsipper som er sentrale for et godt samfunn. Retributivister mener at den siste faktoren bør gå foran. Om straffepraksis leder til færre forbrytelser — og derigjennom økt samfunnsnytte — er dette bare å hilse velkommen. Men slike effekter skal ses som positive bivirkninger av en praksis hvis styrende prinsipper er andre og eksistensberettigelse er uavhengig av effektene. Vi har i retributive prinsipper tilstrekkelig grunnlag for å straffe lovbrytere, mener de. Positive effekter i form av økt lovlydighet er ikke nødvendig for at straffepraksisen skal være berettiget.