Frihet til å være sårbar

Surrogati: Staten bør ikke garantere for at en avtale om å føde et barn for noen andre er bindende.

Publisert Sist oppdatert

I artikkelen Nok formynderi! Tillat surrogati! skriver varaordfører Kamzy Gunaratnam og stipendiat i filosofi Aksel Braanen Sterri at selv om det å gå gravid med andres barn ikke er for alle, indikerer studier fra USA, hvor kommersiell surrogati er lovlig, at de fleste som ønsker å jobbe som surrogatmødre, anser det å gå gravid for noen som ikke kan få barn på andre måter, som dypt meningsfullt.

Gunaratnam og Sterri nevner at en vanlig bekymring er at fattige kvinner vil kunne presses til å bli surrogatmor. De mener imidlertid at det er vanskelig å se hvordan et forbud hjelper kvinner som på grunn av fattigdom og få andre jobbmuligheter anser det å være surrogatmor som det beste alternativet de har. Ellers går Gunaratnam og Sterri lite inn på hvem disse kvinnene er.

Hvem finner mening i å bære frem andre sine barn? Jeg tror unge kvinner som mangler trygge relasjoner er høyt representert i denne gruppen. Angrer mange av surrogatmødrene senere i livet, eller er det primært en positiv erfaring? Jeg er overrasket over at politikeren Gunaratnam ikke går dypere inn på slike problemstillinger før hun slår fast at surrogati bør legaliseres.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS