KOMMENTAR

Hva om det ikke var skeive som var målet likevel?

Offentligheten har tatt for gitt at terrorangrepet for to år siden var rettet mot skeive. Men hvorfor er vi så sikre på det, egentlig?

Publisert Sist oppdatert

«Taxisjåføren vitnet i retten om at Matapour skal ha bedt ham om å kjøre videre da han oppdaget at Parkteatret var stengt.»

Denne setningen opptrer i TV2s dekning av statsadvokatens prosedyre 15. mai i år i rettssaken mot Zaniar Matapour, mannen som skjøt og drepte to mennesker og skadet et tyvetalls andre 25. juni 2022. Og den setningen plager meg.

Dommen i saken faller trolig denne uken. La oss likevel begynne et annet sted: Hva er det 25. juni representerer i nasjonens bevissthet? Det var lørdagen da Norge endelig skulle feire den første prideparaden etter to koronaavlyste år. Men tretten minutter over ett den natten stjal Matapour ikke bare to menneskeliv, men også tryggheten fra mange skeive nordmenn. Skuddene utenfor London pub førte direkte til at paraden ble avlyst: Ingen kunne garantere for sikkerheten. Men virkningene er med oss fortsatt: Mange skeive mistet tillit til PST og politiet. «Det vil ta mange år før denne frykten går over», sa Hanne Lyseth, generalsekretær i Skeiv Verden, til TV2 forrige uke.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS