SPALTIST

Abortkampen fortsetter i delstatene

Når retten til abort blir en sak for delstatene, ligger det an til en ny «war on drugs» mot abortpillene.

Publisert

Amerikansk Høyesterett har satt til side Roe v. Wade med stemmetall 5 mot 4. Dermed finnes det ikke lenger noen rett til selvbestemt abort i hele USA, og spørsmålet går tilbake til politisk og rettslig behandling i delstatene. Avgjørelsen kom ikke overraskende, etter at et utkast ble lekket i mai.

En rekke stater har sovende forbud, som ikke har vært gyldige på grunn av Høyesteretts tidligere avgjørelser, fra Roe v. Wade i 1973 og senere. Nå trer disse i kraft, noen over natten, andre i løpet av kort tid. New York Times holder en løpende oversikt, og lørdag kveld hadde forbudet trådd i kraft i ni av dem, hovedsakelig i sørstatene. I tillegg er et forbud etter sjette uke nå i kraft i Ohio. I ytterligere syv stater vil et totalforbud automatisk tre i kraft innen 30 dager.

I andre stater vil delstatsforsamlingene behandle saken i sommer eller til høsten. I et knippe er utfallet uklart, fordi de styrende organer – de to kamrene i delstatsforsamlingen og guvernøren, ikke er samstemte. Dette gjelder mange av vippestatene, som Wisconsin og Pennsylvania. I Michigan vil den demokratiske guvernøren Gretchen Whitmer, som står vil valg til høsten, blokkere vedtak i delstatsforsamlingen, der begge kamre har republikansk flertall. I disse statene blir abort en viktig sak i høstens valgkamp.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS