SPALTIST

Kan utfallet fra mellomvalget bety begynnelsen på slutten for Donald Trump som leder av det republikanske partiet?

Har vi ham nå?

Trump har vært avskrevet mange ganger. Men hans problemer er større denne gangen, fordi republikanerne begynner å se ham som den taperen han er.

Publisert Sist oppdatert

Trumps største svakhet er at han, på tross av hans gjentatte forsikringer om at det republikanske partiet under hans ledelse vil vinne så mye at de blir lei av det, er en taper. Riktignok bringer han nye velgere til det republikanske partiet – både en del demokrater og mange som tidligere var hjemmesittere. Problemet er at han mobiliserer enda flere for demokratene.

Seieren i 2016 var heldig. Åtteårs-syklusen i presidentvalgene gjorde at det var republikanernes «tur». Clinton var en unikt upopulær motkandidat, og Trump fikk vesentlig færre stemmer enn henne, men dro i land seieren med knapp margin i tre vippestater.

Siden den gang har det gått verre. Under hans ledelse tapte republikanerne flertallet i Huset i 2018, og dermed ble muligheten til å styre innskrenket betydelig. Det kan innvendes at det er vanlig for presidentens parti å tape seter i Kongressen, og republikanerne styrket til og med flertallet i Senatet med to seter. Men republikanerne burde på den annen side trekke fordel av at økonomien var god og optimismen relativt høy i 2018.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS