SPALTIST

Ikke alle tyrkere er begeistret for statuen av filosofen Diogenes i byen Sinop. For enkelte virker det litt rart å hedre en type som Diogenes, med sin grisete oppførsel. For andre har derimot det patriotiske sentimentet slått inn, ettersom Diogenes var gresk.

Død, gresk filosof lager trøbbel i Tyrkia

Publisert

Det er over ti år siden folk så på italiensk-amerikanere fjase rundt i Jersey Shore. Det er helt uvesentlig å gjenta hva reality-serien gikk ut på, foruten å nevne at den mest kjente nevemagneten het Mike «The Situation» Sorrentino. The Situation ble nemlig tilbudt penger av klesmerket Abercombe & Fitch, for ikke å bruke klærne deres. Altså en form for motsatt sponsing for å hindre dårlig reklame.

Noe lignende har noen år pågått i den tyrkiske byen Sinop ved Svartehavet. Den mest kjente personen herfra var den antikke filosofen Diogenes. Han er kanskje mest kjent for etter sigende å ha fornærmet Aleksander den store, ved å be ham flytte seg for ikke å skygge for solen. «Ikke ta fra meg det du ikke selv kan gi!»

Utover det var Diogenes medlem av den kyniske skolen. Her var det snakk om å kvitte seg med jordiske goder, og leve i pakt med naturen – uten de store visjonene for dydsetikk som preget de mer innflytelsesrike tradisjonene. Diogenes kunne gjøre fra seg offentlig, bjeffe mot fremmede og masturbere på markedet. Han var også kjent for å vise fingeren.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS