SPALTIST

Det er, mildt sagt, å kaste stein i glasshus når Sylvi Listhaug krever at statsministeren tar avstand fra Kirsti Bergstøs retorikk om skatteflyktninger, skriver Hans Jacob Huun Thomsen.

Ryk og reis, asylsøkere

Frps kritikk av Kirsti Bergstøs polariserende retorikk faller på sin egen urimelighet når de i en årrekke har tydd til fiendebilder i asyldebatten, og kaller flyktninger for «lykkejegere» og «velferdsmigranter».

Publisert

SVs nyvalgte partileder Kirsti Bergstø har den siste tiden mottatt mye kritikk for uttalelsen som falt under hennes første landsmøtetale. Der sa hun at Kjell Inge Røkke kunne «ryke og reise» for hennes del etter at den velkjente norske milliardæren ifølge Bergstø «hadde ranet kysten», og flyttet til Sveits tidligere i høst.

Selv om undertegnede i denne avisen har tatt til orde for at skatteflyktningene fortjener kritikk (riktignok også fra andre enn SV), er det åpenbart at Bergstøs kommentar var flåsete og unødvendig. Det er tross alt en forskjell på å si at skatteflyktningene bryter samfunnskontrakten og fortjener kritikk – og å si at vi ikke trenger dem i det hele tatt, slik Bergstø antyder på ufint vis.

Likevel lyder det noe hult når Frp, av alle partier, mener Bergstøs retorikk er polariserende. I Stortingets spørretime krevde til og med partileder, og tidligere innvandringsminister, Sylvi Listhaug at statsministeren skulle ta avstand fra retorikken. Det er, mildt sagt, å kaste stein i glasshus.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS