SPALTIST

Kan vi sende en «hedersmann» i fengsel?

Hva hadde Kjell Ingolf Ropstad sagt om saken, dersom Stålsetts samvittighetsbaserte lovbrudd var aktiv dødshjelp til et menneske i nød, og ikke den ulovlige ansettelsen av en innvandrer?

Publisert Sist oppdatert

Er asylpolitikken et egnet område for styring via enkeltmannsforetak, basert på forretningsmodellen «selvtekt»? Så synes å være holdningen hos flere av rikspolitikerne våre, etter at tidligere biskop og politiker Gunnar Stålsett kanskje må i fengsel for å ha begått lovbrudd i full bevissthet.

Lovbruddet det er snakk om er å etablere et ansettelsesforhold til en ulovlig innvandrer som er vanskelig å returnere til et hjemland – såkalt ureturnerbar. Utlendinger uten krav på beskyttelse eller annen tillatelse til å oppholde seg i kongeriket, har heller ikke lov til å jobbe i Norge. Og arbeidsgivere har følgelig heller ikke lov til å ansette en person som ikke har lov til å oppholde seg i Norge.

Dette vet Gunnar Stålsett. Han er tydelig på at han fulgte sin samvittighet og sine kristne verdier i møte med det han ganske riktig omtaler som et dilemma: Hvordan forholde seg til en bestemmelse som han selv finner umoralsk i møte med et medmenneske i nød? Når han siden har omtalt situasjonen offentlig, er det ikke fordi han er redd for en rettslig prøving av sitt eget lovbrudd. Tvert imot virker det som om det i seg selv er hensikten. «Jeg angrer ikke», sier Stålsett, og går gjerne i fengsel dersom domstolen følger påtalemyndighetens innstilling om ubetinget fengsel i inntil 45 dager. Saken kommer til å gå som tilståelsessak.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS