SPALTIST

De 15 000 kvadratmeterne med solcellepaneler som ASKO Norge har montert på taket i Oslo produserer energi til el-lastebiler.

Bedrifter omstiller Norge

Når krisen treffer, er det ofte bedrifter og innovative mennesker som er villige til å ta sjanser, som går foran. Det offentlige kan legge til rette for omstilling, men jobben gjøres av mange små og store bedrifter Norge rundt, hver dag.

Publisert Sist oppdatert

Vi hører ofte om det grønne skiftet, om hull i CV’en og, ikke minst, utfordringene for mange bedrifter nå under koronapandemien. For mange bedrifter betyr korona permitteringer og statlige krisepakker. For andre er det en unik mulighet til å omstille sin virksomhet til nye områder, og dermed nye inntekter og arbeidsplasser. Selv om mye dreier seg om korona nå, blir klimaomstilling og inkludering om mulig enda viktigere fremover. Vi er opptatt av hva som gjøres, ikke bare av hva som sies. Hva er det som gjør at noen bedrifter tør å ta sats og gå i front? Hvorfor er de så opptatt av omstilling, og tjener de egentlig noe på å ta et samfunnsansvar og for eksempel kutte egne klimagassutslipp?

Risikovilje

Vi mener det handler om mot, ansvar og muligheter – enkle ord, men krevende å gjennomføre. Både klimakrisen, koronapandemien og sosialt utenforskap er utfordringer som krever at bedriftene tar tak. Nedsiden ved omstilling kan være stor, men det kan også innebære store muligheter, dersom man tør å satse. Dette krever imidlertid risikovilje, noen ganger også ganske mye mot. For hva skal man gjøre når man lever av å transportere matvarer med store lastebiler, samtidig som det settes et mål om at Norge skal redusere utslippene med minst 50 prosent i 2030? Skal man slutte å levere mat fordi lastebilene forurenser mye mer enn vi har råd til? Nei, naturligvis ikke. Vi vil jo fortsette å være sultne, selv om temperaturen øker og stormene blir sterkere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS