KULTUR

Rita Engedalen (t.v.) og Margit Bakken (t.h.) viste utstillingen «Kvinner i kamp», en hyllest til betydningsfulle kvinner og deres kamp for likestilling, solidaritet og arbeid mot rasisme under Notodden Blues Festival. Bildet i bakgrunnen er fra Birmingham i1963 - da hundrevis av svarte amerikanere ble arrestert, spylt og angrepet av politihunder.

Skal hvite, norske kvinner spille blues?

Etter mer enn 20 års virke fikk to norske bluesveteraner nylig spørsmål om kulturell appropriasjon. Verdens kulturelle rikdom tilhører alle, mener Thomas Hylland Eriksen.

Publisert

Med prosjektet «Damer i Blues/Women in Blues» har Rita Engedalen og Margit Bakken i 20 år reist rundt i hele landet for å hylle formødrene innenfor bluessjangeren sammen med bluesprisvinner, gitarist Morten Omlid. I forbindelse med utgivelsen av sitt nye album «My Precious Blues» på Notodden Blues Festival i august viste de utstillingen «Kvinner i kamp», en hyllest til betydningsfulle kvinner og deres kamp for likestilling, solidaritet og arbeid mot rasisme. Det var her de ble konfrontert med spørsmål om «hvite middelaldrende skal spille blues i det hele tatt».

Og dermed ble også norske utøvere av blues konfrontert med uttrykket kulturell appropriasjon. Begrepet har sine røtter i sosiologi og sosialantropologi, men har funnet veien inn i samfunnsdebatt og populærkultur de senere årene, som så mye annet i kulturkrigen, via USA.

Den koloniale arven har fått opp temperaturen i debatten de siste årene. De mest kjente eksemplene i Norge er bruk av samiske symboler, klær, joik – for ikke å si Joika-kaker – for å selge et produkt. Også daværende finansminister Siv Jensen ble beskyldt for kulturell appropriasjon, da hun i 2017 kledde seg i indianerkostyme.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS