KULTUR

Legenden John le Carré

«Den kalde krigens kronikør» gjorde spionen menneskelig.

Publisert

Som spionmesteren George Smiley ble John le Carré en legende i levende live. Etter sin død 12. desember er han allerede innlemmet i britenes litterære «Hall of Fame».

Hans papirer og manuskripter har The Bodleian Library i Oxford tatt hånd om. Selv om han fikk fristende tilbud fra en rekke amerikanske universiteter, var det Oxford som ble foretrukket, der både David Cornwell og Smiley tok sin utdannelse. John le Carré var et pseudonym for britiske David Cornwell, som ikke kunne utgi skjønnlitteratur under sitt eget navn så lenge han arbeidet for den britiske utenrikstjenesten. Cornwell gikk hele runden, fra kostskole via klassiske språk i Oxford, lærer på Eton, til tjeneste som etterretningsoffiser i MI5 og MI6. Da han var ferdig med tjenesten for å begynne på forfatterbanen for alvor, var han så etablert under sitt forfatternavn at han fant det mest formålstjenlig å beholde det.

Da den kalde krigen offisielt var over, mente mange at John le Carré, den kalde krigens kronikør, ikke ville ha mer å skrive om. De tok feil. Med en rekke nye romaner klarte han overgangen fra etterkrigstiden til dataalderen, fra Glasnost til terrorismens nye ansikt uten at hans forfatterskap led skipbrudd. Temaene i hans senere bøker spenner fra forhold i Karibien og Panama, via farmasiindustriens svin på skogene i Afrika, til hvitvasking av penger i Russland.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS