NYHET

– Det viktigste er at Norge er et like godt land å bo i i dag som det var i går, sier utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF)
– Det viktigste er at Norge er et like godt land å bo i i dag som det var i går, sier utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF)

Anerkjent FN-måling endret kriteriene – da raste Norge på rangeringen

Når klima og miljøavtrykk inkluderes i FNs Human Development Index, havner Norge like over Hviterussland. Utviklingsministeren mener rapporten peker mot den nye normalen.

Publisert

Denne uken kom den 30. årlige rapporten Human Development Report fra FNs utviklingsprogram (UNDP). I fjor meldte NRK at Norge var blitt kåret til «verdens beste land å bo i» i rapporten for 15. år på rad. Den plassen beholdt vi også i år på den såkalte Human Development Index (HDI).

Imidlertid har UNDP introdusert det de kaller en ny, eksperimentell linse å se HDI gjennom. «Mennesker utøver mer makt over planeten enn noen gang før (...) det er på tide å bruke den makten til å redefinere hva vi mener med fremskritt, hvor vårt forbruk og karbonavtrykk ikke lenger er skjult», uttaler UNDPs administrator, Achim Steiner, i en pressemelding.

Mens HDI siden 1990 har målt et lands helse, utdanningsnivå og levestandard, har man nå inkludert to nye faktorer: landets CO2-utslipp og dets materielle fotavtrykk. Dermed viser HDI nå hvordan det globale utviklingslandskapet ville endret seg dersom man så på både folks og planetens velvære som sentrale for å definere menneskehetens fremskritt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS