Leder han en revolusjon? Polens vei bort fra demokratiet? Én ting er sikkert: Jaroslaw Kaczyński gir seg ikke.

WARSZAWA: En reportasje fra landet som er blitt delt i to.

Publisert Sist oppdatert

Jeg vandrer gjennom Warszawa sentrum for første gang. At den polske hovedstaden er en by er full av kontraster, visste jeg fra før, men når jeg ser det i levende live, er det enda tydeligere enn jeg hadde trodd: Her er glossy kjøpesentre side om side med stram, kommunistisk arkitektur. Den ikoniske skyskraperen Palace of Culture of Science, en gave fra Stalin, er et naturlig gravitasjonspunkt – jeg blir fortalt at den både er elsket og hatet.

Det regner tett, og det passer bra – jeg skal tilbringe mesteparten av tiden innendørs. Jeg er her for å høre mer om den politiske situasjonen. Den polske regjeringens politikk har de to siste årene ført til overskrifter verden over. Budskapet er at Polen beveger seg i en autoritær retning, og at nasjonalismen blomstrer. Etter at de fikk flertall i parlamentet, har regjeringspartiet (PiS) tatt skritt som med vestlige, liberale øyne virker dypt problematiske for et demokratisk land:

De jobber med å få mest mulig kontroll over konstitusjonsdomstolen og stramme inn på abortloven og kvinners rettigheter. De mest drastiske lovforslagene har så langt ikke blitt gjennomført på grunn av internasjonale protester, men mye har likevel skjedd: Blant annet har journalister og ledere for viktige kulturinstitusjoner fått sparken som følge av nye lover for medier og kultur. De har konsekvent blitt erstattet med folk som regjeringen selv har valgt ut.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS