SPALTIST

Ved å insistere på at vaksinesaken skulle være hennes øyeblikk fremfor helseministrenes, kan Ursula von der Leyen vanskelig bortforklare EUs vaksinefadese, mener Asle Toje.

Hvorfor Ursula må gå

Vaksinefiaskoen har skadet EUs troverdighet.

Publisert Sist oppdatert

Ursula von der Leyen er ferdig, enten hun vet det eller ei. The Economist påpekte på lederplass at ingen minister i en stat ville kunne overleve personlig å stå ansvarlig for en tabbe som kostet tusener av liv og milliarder av euro. Avisen, som vanligvis hevder at EU har æren for at solen står opp om morgenen, kom farlig nær å forlange kommisjonspresidentens avgang.

Naturligvis kan EUs vaksinefadese bortforklares. Problemet er at Ursula von der Leyen insisterte på at dette var hennes øyeblikk, ikke helseministrenes. Hun sa som Pippi: «Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert at jeg kan klare». Men EU mangler kompetanse (i begge betydninger av ordet) på folkehelse. Den manglende erfaringen manifesterte seg i sendrektighet.

Jeg ble selv overrasket over EUs «hold ølen min»-holdning. Etter min erfaring er dette den typen ting som EU ikke er gode på. Unionen er sterk på prosess, dårlig på tidspress. Jeg kan faktisk ikke komme på ett eneste tilfelle der EU har lyktes i noe lignende. Dette kommer dels av at EUs byråkrati er lite, på størrelse med administrasjonen av London by. EU har ikke engang noe helsedepartement.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS