SPD-leder Martin Schulz ønsker Europas forente stater.
SPD-leder Martin Schulz ønsker Europas forente stater.

Er du EU-tilhenger, må du være tilhenger av Europas forente stater

At Tysklands sosialdemokrater ønsker det, er nok et tegn på at EU beveger seg mot dypere integrasjon.

Publisert Sist oppdatert

Innbyggerne av kongedømmet Lombardia-Venetia hadde muligens ikke noen utpreget følelse av å være i et skjebnefellesskap. Jeg tipper de først og fremst knyttet identiteten sin til Venezia, Verona eller hvor de enn bodde.

Men for innbyggerne av de mange kjente byene i dette landet og deres etterkommere, viste samlingen av Italia seg å være en lite lukrativ avtale. Etter at de kom under den samme politiske parasollen som innbyggerne av kongedømmet De to Sicilier, har pengestrømmen stort sett gått én vei, fra Milano til Napoli; dette på tross av de over 150 årene med historisk utvikling og mulighet for å hente igjen forspranget, som sør-italienerne har hatt.

På motsatt vis kan produktive folkeslag være heldige å slippe å slepe rundt på de mindre produktive. Singapore ble i 1965 ekskludert fra den malaysiske føderasjonen. Fremtiden så dyster ut for den bittelille bystaten, men i dag har Singapore verdens tredje høyeste BNP per innbygger mens Malaysia er på 47. plass, på nivå med Europa-verstingen Hellas (det er ikke alltid størrelsen det kommer an på).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS