SPALTIST

Facebooks klimasensur

Sensur av «delvis ukorrekt informasjon» rammer samfunnets felles evne til å finne svaret på komplekse spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

I mars skrev 159 forfattere et innlegg i Aftenposten hvor de tok til orde for at den norske stat skal forby oljeleting i Norge, siden bruk av denne oljen fører til klimagassutslipp. I en respons på innlegget påviste jeg at olje er et veldig nyttig produkt, som blant annet trengs til forfatteres flyreiser eller til propan som brukes i matlagingen i land uten infrastruktur for naturgass eller strøm.

På en videregående skole i Oslo jobbet noen elever samtidig med energi- og klimaspørsmålet. En gruppe elever hadde hengt opp en plakat med mange argumenter mot å drive oljeutvinning i Norge. Ved siden av denne plakaten hadde noen hengt opp en utskrift av innlegget mitt. (For ordens skyld bør det nevnes at andre elever hadde laget en plakat med argumenter for norsk oljeutvinning.)

En venn av meg, som er lærer på skolen, tok bilde av dette, og publiserte bildet som en kommentar på Facebook-siden min. Han syntes det var ganske morsomt. Det syntes jeg også. Men det syntes ikke Facebook. Noen av mine Facebook-venner fikk ikke se dette bildet. Det var sladdet, slik bilder av mishandling også sladdes. Andre fikk se fotografiet av anti-olje-plakaten og pro-olje-kronikken, men dette ledsaget Facebook med en oppfordring om å besøke noe Facebook kaller Climate Science Center.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS