SPALTIST

Rikere på papiret, men ikke når skatteregningen kommer

At venstresiden til stadighet hevder norske formuer har økt, betyr ikke at det er riktig, bare at man gjentar noe som ikke stemmer.

Publisert

Statssekretær i Finansdepartementet, Erlend Grimstad, skriver i VG (15.4) at det er enkelt å lykkes med å bli rik i Norge, og at det blir stadig flere milliardærer. Han påpeker videre at de nominelle inntektene til staten fra formuesskatten har økt med om lag 16 milliarder kroner fra 2013 til 2023, og at det først og fremst skyldes at formuene har økt, ikke endrede skatteregler. Han sier det samme som næringsminister Jan Christian Vestre, stortingsrepresentant Frode Jacobsen fra Ap og Kari Elisabeth Kaski fra SV. Alle har i ulike debattinnlegg og debatter på TV og radio hevdet det samme. Det betyr ikke at de har rett, bare at de gjentar noe som ikke stemmer.

Jeg mener at de økte formuene, som det betales formuesskatt av, skyldes tre forhold: lave renter, regelendringer og suksess i noen bransjer. Det er særlig næringseiendom som er utslagsgivende. Formuesskatt på næringseiendom utgjør om lag 70 prosent av all formuesskatt på næringskapital.

For å illustrere det første punktet: I Oslo sentrum var yielden (netto leieinntekter i prosent av eiendomsverdiene) 5,25 prosent helt frem til februar 2014, deretter sank den helt ned til 3,3 prosent i oktober 2022, før den nå er på vei opp igjen. Yielden følger mer eller mindre Norges Banks rentenivå. Rentenivået var 2,25 prosent frem til november 2011 og sank så til 0,05 prosent i september 2021. Nå er renten på vei opp, noe som normalt gir lavere verdsetting av realverdier som eiendom og aksjer, alt annet likt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS