Garry Kasparov er ikke så imponert av at Rassemblement National ble holdt unna regjeringskontorene gjennom økt innflytelse til ytre venstre.

Fransk ytre venstre er ikke noe bedre, advarer Kasparov

Det hjelper ikke å holde ytre høyre unna makten hvis ytre venstre får den i stedet, mener sjakklegenden og menneskerettighetsaktivisten Garry Kasparov.

Publisert Sist oppdatert

At Le Pen-partiet Nasjonal Samling (RN) bare kom på tredje plass i antall mandater i det franske valget ble mottatt med lettelse av partiets motstandere.

«I Paris hørtes gledesrop fra folk som hadde samlet seg i sentrum. Valgdagsmålingene gjorde at folk brøt ut i spontan applaus og [at] fremmede [...] klemte hverandre i pur glede», kunne VG melde fra den franske hovedstaden.

Gledesutbrudd og mandatfordeling til tross: Det var altså RN som med 37,1 prosent fikk klart flest stemmer i andre runde av det franske valget, langt foran venstrealliansen NFPs 26,3 prosent og president Emmanuel Macron-koalisjonen Ensembles 24,7 prosent. Taktisk samarbeid mellom sentrum og venstresiden kombinert med effekten av flertallsvalg i enmannskretser sørget for at uttellingen til RN ble relativt dårlig, tross en økning i antall mandater på 53.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS