KOMMENTAR

Underrepresenterte høyrepopulister er ikke nøytralisert

Valgene denne våren har gitt partier på ytre høyre en drømmeposisjon.

Publisert

De fleste valgsystemer har mekanismer for å sikre politisk stabilitet, enten det er britenes «first past the post»-system, som gjør at kun en kandidat fra hvert valgdistrikt får plass i parlamentet, eller fransk to-trinnsmodell, som i tillegg konsoliderer valgkampen omkring færre kandidater når det gjelder, i andre valgrunde. Den siste uken har vi sett begge modeller i aksjon.

Systemet som sikrer stabiliteten går på bekostning av representasjon. Det samme gjelder forøvrig også det norske, der en stemme i Finnmark teller mer enn en stemme i Oslo ved stortingsvalg. Politiske partier – spesielt de som er veletablerte – tilpasser seg til denne virkeligheten, og er på den måten med på «spillet», og gir det legitimitet.

Det gjelder ikke for nyere partier på ytre høyre, noe både det britiske og franske parlamentsvalget viser. I begge land ble valgeltagelse lik, på 60 prosent (hvilket var historisk lavt i Storbritannia og historisk høyt i Frankrike), og på visse punkter ble resultatet også lignende: Ytre høyre fikk mindre innflytelse enn stemmene skulle tilsi.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS