Kan Le Pen snu nedgangen?

Macron kan vinne presidentvalget i dag, men han har mange usikre velgere. Og har Fillon en skjult reserve som ikke vil innrømme at de stemmer på den skandalerammede konservative?

Publisert Sist oppdatert

Meningsmålingene foran det franske presidentvalget gir et klart bilde: Foran første runde er det svært jevnt, der fire kandidater kan gå videre. Men andre runde er langt fra jevn: Macron slår alle klart, Le Pen taper klart for alle, mens Mélenchon slår Fillon, om enn ikke så klart.

Forestillingene om hvem som kan vinne til slutt, kan også påvirke avstemningen i første runde, ved at noen stemmer taktisk. De som vipper mellom Fillon og Macron vil for eksempel kunne konkludere med at en stemme på Fillon gir stor risiko for en president Le Pen – eller Mélenchon. Og Hamon-velgere som ikke liker Mélenchon kan likevel konkludere med at han den eneste som kan stoppe høyrekandidatene.

Alle snakker om at vi ikke kan stole på meningsmålingene etter Brexit og Trumps seier. Jeg mener det er lite lærdom å hente her. Meningsmålingene vil av og til bomme, men det er ikke slik at dette systematisk skjer i større grad enn før. En studie fra University of Houston fra februar viser at målingene fremdeles treffer ganske bra. Det er heller ingen tegn til at høyrepopulistiske partier systematisk undervurderes, noe valget i Nederland i forrige måned er det ferskeste eksemplet på.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS