Planen er at OL-utøvelser som svømming og stuping skal foregå i Seinen, når Paris arrangerer lekene i sommer.

«Nå er det deres tur til å bade i vår dritt»

Ny emneknagg oppfordrer parisere til å gjøre sitt fornødne i Seinen før toppolitikeres svømmetur.

Publisert

I forbindelse med sommer-OL i Paris annonserte franske myndigheter tidlig en plan om at disse lekene skal finne sted i selve byen, «entrer le sport dans la ville», ikke bare i stadioner og arenaer innendørs og bortgjemt. Paris og sporten skal få hverandre til å skinne enda sterkere. En naturlig del av denne planen er at det da også skal foregå konkurranser i byens ikoniske elv, Seinen, som svømming og stuping. 

Dette siste har blitt møtt med en del skepsis. Å si at Seinen er like skitten som den er ikonisk er knapt nok en underdrivelse. Derfor har det blitt satt i stand en enorm opprensing av elven, som hittil har kostet 1,4 milliarder euro. Likevel har skepsisen om det faktisk er mulig å gjennomføre lekene i elvevannet fortsatt, og ført til at Paris’ ordfører Anne Hidalgo har lovet å svømme i Seinen 23. juni for å vise at det er trygt. Med seg på badeturen skal hun ha andre fremtredende lokalpolitikere og muligens også Emmanuel Macron. 

Dette har resultert i emneknaggen #JeChieDansLaSeineLe23Juin, eller «Jeg driter i Seinen 23. juni», altså en oppfordring til parisere (og andre som har mulighet) til å tømme tarmen i elven før ordførerens bad. Emneknaggen har gått sin seiersgang på sosiale medier. Oppropet kan ses på som et erketypisk eksempel på fransk opprørslyst: «Det er deres tur til å svømme i vår dritt» er slagordet som følger emneknaggen og som både kan peke mot en følelse av generelt å bli overkjørt av politikere (president Macron er som de fleste franske presidenter svært upopulær) og mer spesifikt at mange i Paris og Île-de-France-regionen mener den svimlende summen som er brukt på oppryddingen har gått utover andre presserende problemer i regionen, som (ironisk nok) renslighet i byen, trafikkproblemer og sikkerhet. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS