SPALTIST
Troll A, Nordsjøen
Foto: Øyvind Knoph Askeland, Norsk olje og gass / Flickr
Professorer i klimafella
To professorer anbefaler at Norge struper gasstilgangen til Europa, for å redde kontinentet fra en gassfelle. Dessverre har de selv gått i en mye farligere felle.
Vårt alles kjære Statens pensjonsfond utland kalles oftest «Oljefondet», og Norge er et oljeland. De siste årene har imidlertid inntektene fra det tilgrensende produktet naturgass blitt stadig viktigere. Siden 2015 har eksportverdien av gass vært 30 prosent, eller 1000 milliarder kroner, høyere enn for olje. Vi har blitt et gassland.
Har denne eksportsuksessen en dyster bakside? Professorene Bård Harstad og Katinka Holtsmark ved henholdsvis Stanford og Universitetet i Oslo mener det. De har skrevet forskningsartikkelen «The Gas Trap: Outcompeting Coal vs. Renewables», og fått den antatt i prestisjetidsskriftet Journal of Political Economy.
De mener Europa har havnet i en «gassfelle». Den rike verden, herunder Europa, bruker stadig mindre kull. En grunn er at gassen erstatter kull, både i kraftproduksjon og ikke minst industrielle prosesser. Harstad og Holtsmark mener imidlertid at tilgang på gassen forhindrer investeringer i fornybar energi. Selv om gass er mer klimavennlig enn kull, er sol- og vindkraft enda mer klimavennlig. Uten mulighet for å kjøpe gass ville Europa unngått å havne i denne gassfellen, og i stedet investert i sol og vindkraft.
Full pakke: digitalt årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her
Bli støtteabonnent: Få digital tilgang og tidsskrift, og støtt Minerva med kr 3000,-
Bestill her