SPALTIST

Maria Amelie og Nicolai Strøm-Olsen er aktuelle med boka «Grenseløse gründere». Foto: Frekk forlag
Maria Amelie og Nicolai Strøm-Olsen er aktuelle med boka «Grenseløse gründere». Foto: Frekk forlag

Grenseløse gründere

Norge må få en bedre oversikt over hvilke kunnskaper migranter kommer med, råder Maria Amelie og Nicolai Strøm-Olsen. I deres nye bok hevder de at vi går glipp av talenter som kan skape nye arbeidsplasser og innovative bedrifter.

Publisert

Maria Amelie og Nicolai Strøm-Olsen har dratt på turné for å finne ut hvordan migranter bidrar til startups og lager arbeidsplasser for seg selv og andre. Det har resultert i boken Grenseløse gründere. Sammenlignet med Sverige, Tyskland, Storbritannia, og særlig Israel, har vi i Norge altfor få vekstgründere med innvandrerbakgrunn. Forfatterne hevder at vi går glipp av talenter som kan skape nye arbeidsplasser og innovative bedrifter.

Vi må først erkjenne at ikke alle talenter kommer til Norge. Mange vil ha fremmede navn på CV’en og i mange tilfeller heller ikke ha noe å fylle CV’en med av formell kompetanse. Det betyr ikke at de ikke kan noe, mener forfatterne. Deres råd er at vi må få en bedre oversikt over hvilke talenter og kunnskaper migranter kommer med, og så må vi være villige til å gi dem muligheten.

Maria Amelie er migrant og gründer selv, og hun sier i Liberal Halvtime at etter å ha intervjuet mange gründere er det noe som slår henne: de tar risiko, de er utholdne, de ser muligheter og de prøver å være realistiske, men også optimistiske. Nysgjerrighet og blikk utenfra gir også uttelling. Mange kommer til et nytt land for å skape seg en fremtid og bli økonomisk selvstendige. Det er de samme grunnleggende trekkene ved det å være migrant eller flyktning som også gjør seg gjeldende for en gründer, understreker Maria Amelie. Migranter kan derfor være velegnede gründere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS