KULTUR

Kamala Harris på forsiden av Vogue

Bildet på forsiden av en av verdens største publikasjoner har skapt debatt og blitt kritisert for å fremstille Harris som lys i huden, og fratatt henne verdigheten man ville forventet at USAs første kvinnelige visepresident skulle bli avbildet med.

Historisk: Onsdag 20. januar blir Kamala Harris USAs første kvinnelige visepresident.
Historisk: Onsdag 20. januar blir Kamala Harris USAs første kvinnelige visepresident.
Publisert

Kamala Harris, den tidligere statsadvokaten for California stilte som presidentkandidat i 2020, men ble etter den lange valgkampen utpekt av Joe Biden som sin visepresidentkandidat. Utnevnelsen av Harris var historisk: Hun var riktignok ikke den første kvinnelige visepresidentkandidaten for et av de to store partiene (Geraldine Ferraro var først i 1984, etterfulgt av Sarah Palin i 2008), men den første svarte og sørasiatiske.

Med dette banebrytende og historiske perspektivet, er det kanskje ikke så rart at forsiden i Vogue skuffet flere, som New York Times var tidlig ute med å påpeke. Robin Givhan i Washington Post oppsummerte det slik: «Vogue got too familiar, too fast.» I sin artikkel påpeker Givhan at bildet skuffer på grunn av alt som ikke ble avbildet. Det er ingenting ved bildet som reflekterer tyngden og viktigheten av dette historiske øyeblikket. Givhan oppsummerer det selv slik: «The cover did not give Kamala D. Harris due respect. It was overly familiar. It was a cover image that, in effect, called Harris by her first name without invitation.»

Kritikken går hovedsakelig langs to spor: For det første at det ene coveret er for uformelt. Det presenterer verken Harris eller embetet hun nå skal innta, på en verdig og respektfull måte. For det annet har det blitt påpekt at hudfargen hennes ser ut til å ha blitt retusjert lysere. Sett i lys av fjorårets Black Lives Matter-protester og rasismeanklagene mot både Vogue og sjefredaktør Anna Wintour, stiller dette den historiske utgaven i et svært dårlig lys. I ettertid gikk Wintour selv ut og beklaget, og påpekte at Vogue ikke på noen som helst måte ønsket å underkjenne den historiske seieren eller den kommende visepresidenten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS