KOMMENTAR

Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu (t.v.)
Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu (t.v.)

Vesten bør ikke la seg skremme av Putins atomvåpen

Dersom atomutpressing får bre om seg, vil også kostnaden ved å gi etter vokse seg større og større

Publisert

På russisk fjernsyn diskuteres stadig oftere kataklysmiske scenarier: å eskalere krigen i Ukraina til en tredje verdenskrig med bruk av atomstridshoder mot vestlige mål. Slike diskusjoner finner ofte sted som en respons mot det russerne selv opplever som en utidig innblanding i krigen fra vestlig hold. En slik bruk av atomvåpen vil være et radikalt nytt prinsipp for bruk av slike våpen, i strid med alle doktriner fra den kalde krigens dager.

Fra offisielt russisk hold er imidlertid trusselen om bruk av atomvåpen mer subtil: På den ene side har man trusler om «konsekvenser» som ikke spesifiseres som kjernefysiske. Ved annonseringen av invasjon av Ukraina advarte for eksempel Russlands president Vladimir Putin med «konsekvenser man aldri før har sett» om noen skulle forsøke å stoppe Russlands erobring av Ukraina. På den annen side har man eksplisitte uttalelser om bruk atomvåpen – knyttet til russisk doktrine – men disse er da strengt begrenset til situasjoner der Russlands eksistens står på spill. Putins talsperson Dmitrij Peskov har nettopp slik i et nylig intervju med amerikanske PBS tonet ned atomtrusselen: «Utfallet av operasjonen er selvfølgelig ingen grunn til å bruke et atomvåpen. Vi har et sikkerhetskonsept som veldig tydelig sier at bare når foreligger en trussel mot statens eksistens i landet vårt, så kan vi bruke og vi vil faktisk bruke atomvåpen», sa han da.

Han presiserte også at krigen i Ukraina og en potensielle eksistensiell trussel mot Russland er to helt separate ting: «De har ingenting med hverandre å gjøre», sa han.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS