SPALTIST

En gruppe lærere ved Lofsrud skole (bildet) skrev i desember at situasjonen på skolen er «prekær». Lærere i Osloskolen fortjener støtte, ikke bagatellisering, skriver Espen Goffeng.

Er det fyr på lærerlunta nå?

Man kan av og til spørre seg hvorfor lærerstanden i noen deler av Oslo ikke er i fullt opprør. De har opplevd stadige forverringer på visse områder de siste årene. Men nå ser det ut til å skje noe.

Publisert

I midten av desember gikk en ganske stor gruppe lærere på Lofsrud skole på Mortensrud sammen om å fortelle oss at «situasjonen er prekær». De forteller at grensene for hva som er sett på som normal oppførsel i deres klasserom har endret seg dramatisk de siste årene. Bråk, narkotikasalg, voldsepisoder og trusler hører til hverdagen, og det i mye større grad enn tidligere.

De forteller om foreldre som tar elever ut av skolen på grunn av sikkerhetssituasjonen. 15 i tallet i 2019. Dette mye på grunn av en hevn- og æreskultur som har voldstrusler på slep hele tiden. Elevene har også svært vanskelig for å fortelle hva som skjer i deres hverdag, og å ta kontakt med lærere og politi. Lærerne spør om vi «virkelig skal slå oss til ro med at frykten for represalier trumfer en higen etter å fortelle sannheten?» Det er ikke en sunn ytringsflate.

Tall fra Utdanningsetaten viser det samme: Over 3 000 episoder med vold og trusler mot lærere ble rapportert i 2017. Og økningen er markant i løpet av kort tid, slik Aftenposten ramser opp:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS