SPALTIST

Feilaktige oppfatninger om at Oregons avkriminalisering av alle rusmidler førte til fentanyl-bølgen som traff omtrent på samme tid, har gjort at delstatsforsamlingen nå har reversert sin rusreform, skriver Jan Arild Snoen.

Tilbakeslag for avkriminalisering

Mangelfull gjennomføring og misforståelser om virkningene har ført til at Oregon avblåser sin avkriminalisering av alle stoffer etter bare tre år.

Publisert

Den amerikanske delstaten Oregon ble i 2021 den første i landet som avkriminaliserte alle rusmidler, men 1. mars reverserte delstatsforsamlingen reformen. Det skyldes i stor grad feilaktige oppfatninger om at den var årsaken til at fentanyl-bølgen for alvor nådde staten, men også en ubalanse i gjennomføringen, der behandlingstilbud kom i gang for sent.

Avkriminaliseringen var resultat av en folkeavstemning i 2020, der 58 prosent stemte for, og ble iverksatt fra februar 2021. Besittelse av små mengder kunne ikke lenger straffes med fengsel, men med bøter inntil 100 dollar, en bot som ofte ikke ble betalt. Den bortfalt dersom brukeren gjennomgikk en helsesjekk. Men en svært liten andel benyttet seg av denne muligheten. I praksis hadde den lave boten liten effekt.

For sen opptrapping av hjelp

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS