Tollmur betaler Mexico-mur?

Republikanerne vurderer å ”grensejustere” bedriftsbeskatningen, noe som ligner på en tolltariff. Ekspertene er uenige om effekten på handelen, og om dette er proteksjonisme eller ikke.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag skapte Trumps pressetalsmann Sean Spicer oppstyr ved å tilsynelatende gå inn for 20 prosent toll på meksikanske varer, som skulle betale for byggingen av den muren mellom landene som Trump har startet prosessen med.

Senere ble det klart at det han siktet til var en generell skatt, kjent som Border Tax Adjustment (heretter BTA), som omfatter all import, og ikke bare fra enkelte land. Og så klargjorde han etter hvert at det var en misforståelse at Trump-administrasjonen hadde bestemt seg for dette. Den er en av flere muligheter. Trump har tidligere uttalt seg negativt om BTA, og sagt han foretrekker tolltariffer, fordi BTA er for komplisert.

Og at det er komplisert har han rett i, noe som vil fremgå i gjennomgangen nedenfor, som langt fra drøfter alle relevante spørsmål. En BTA har store og uoversiktlige konsekvenser. Derfor er det langt fra sikkert at den blir gjennomført, selv om Republikanerne la frem et forslag utarbeidet av Speaker Paul Ryan og Kevin Brady som inneholdt BTA i Representantenes Hus i juni fjor. Det var en del av en omfattende skattereformpakke. Den biten som omhandler bedriftsbeskatningen kalles Destination-Based Cash Flow Tax (DBCFT), og BTA er en del av denne.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS