SPALTIST

Aktivister i uniform

I flere tiår har den private aktivistorganisasjonen NNPF fått misbruke politiets autoritet og myndighet. Etter Rolleforståelsesutvalgets rapport må det ta slutt.

Publisert Sist oppdatert

For de som har fulgt narkotikadebatten de senere år er det ingen overraskelser i rapporten fra Rolleforståelsesutvalget som ble overlevert justisministeren i går. Den slår fast og dokumenterer det vi visste: At det har vært et uryddig samrøre mellom Norsk narkotikapolitiforening (NNPF) og politiet. «Vår hovedkonklusjon er at det ikke i tilstrekkelig grad har vært skilt mellom rollen som politi og rollen som NNPF. Det er ikke mangel på regler og normer, men mangel på etterlevelse av disse», sa utvalgets leder Anne-Mette Magnussen på pressekonferansen.

En privat interesseorganisasjon, som også jobber for en strengere narkotikapolitikk og flere virkemidler til politiet, har ikke bare fått penger fra politiet og justismyndighetene, i strid med økonomiregelverket, og der arbeidsgiver har vært behjelpelig med å trekke medlemskontingenten rett fra lønna. Deltakelse på deres kurs, og dermed medlemskap i organisasjonen, har spilt en rolle for sjansene til opprykk og lønnsøkning.

NNPF-medlemmer har også i en rekke tilfeller opptrådd som politiet, når de i realiteten har snakket for NNPF. Et eget langt vedlegg, forfattet av førsteamanuensis Birgitte Ellefsen ved Politihøgskolen, går grundig gjennom mediedekningen av organisasjonen fra 1991-2021.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS