40-50 jødiske demonstranter ønsket å delta i 8. marstoget i Oslo sist fredag under parolen «Støtt kvinners fredsarbeid – bekjemp voldtekt som våpen», og sette fokus på voldtekt under terrorangrepet mot Israel 7. oktober i fjor. Det fikk de ikke lov til.

– Vi ble ikke sett på som mennesker

Det sier Yael Nilsen, som 8. mars prøvde å demonstrere for kvinner som er voldtatt av Hamas. Samtidig avviser hun kontant arrangørens påstand om at de jødiske kvinnene skulle ha jublet ved snakk om sivile ofre i Gaza.

Publisert Sist oppdatert

NRK dekket situasjonen som oppstod under 8. mars-toget sist fredag i Oslo. En mindre gruppe på 40–50 fremmøtte jødiske demonstranter fikk ikke delta i toget, og måtte beskyttes av politiet. Til NRK formidlet innsatsleder i Oslo-politiet, Tore Barstad, at kvinnene «ble hindret i å gå i toget av Palestina-aktivister». Innsatslederen formidlet amper stemning, og uttrykte at det var «trist for politiet å se kvinners rettigheter ikke blir ivektlagt, uansett hvem man tilhører.»

Situasjonen fikk også bred dekning i israelske medier. «Demonstrators showing solidarity with Gaza hostages barred from International Women’s Day rally in Oslo», skrev Times of Israel

Yael Nilsen var med på å arrangere gruppen med jødiske demonstranter. Hun forteller Minerva at deres motivasjon var å få dokumentert en mer fortiet del av konflikten, som omhandler den seksuelle volden som ble utført av Hamas mot kvinnelige israelere under terrorangrepet 7. oktober – noe også FN forrige uke uttalte at det foreligger sterke bevis for. Det samme sier Nilsen gjelder de mange gislene som fremdeles blir holdt av Hamas på Gaza. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS