KOMMENTAR

Trettebergstuens frie valg

Et av livets store filosofiske spørsmål er om det finnes frie valg. Svaret er kanskje – men ikke hvis det betyr at man velger annerledes i familielivet enn Anette Trettebergstuen ønsker.

Publisert Sist oppdatert

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) er i vinden med sitt lovforslag om forbud mot konverteringsterapi.

Minerva har tidligere dekket spørsmålet om hvordan denne loven egentlig kan gå lenger enn Solberg-regjeringens lovforslag gjorde. Det lovforslaget forbød konverteringsterapi rettet mot barn og mot voksne som ikke hadde gitt reelt samtykke – men ikke for samtykkende voksne. Daværende statsråd Abid Raja (V) forklarte det slik: «Grunnloven og menneskerettighetene setter nemlig grenser for hvor langt staten kan regulere voksnes liv. Det skal vi i det store og det hele være glade for», skrev han i Aftenposten i juli i fjor.

Raja mente det var «foruroligende» at Ap tok til orde for et «totalforbud for alle». Han forklarte at «Lovavdelingen, et av Norges fremste juridiske miljøer, mener det vil stride med både Grunnloven og menneskerettighetene». Ikke desto mindre er det nå nettopp det som er skjedd: Rajas etterfølger i statsrådsstolen har lagt frem et lovforbud som synes å innebære nettopp et totalforbud. Spørsmålet er: Hvordan kan det være i tråd med grunnloven?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS