SPALTIST

Letestans er kjempedyrt

For å lykkes må norsk klimapolitikk være rasjonell. Forbud og stenging av Norges største og mest lønnsomme næring, som dessuten holder liv i våre europeiske allierte, er det stikk motsatte.

Publisert

Klimautvalget la frem sin rapport i slutten av oktober. Utvalget skulle vurdere ulike «veivalg» Norge står overfor for å nå målet om å bli et lavutslippssamfunn innen 2050. Dette innebærer at utslippene er minst 90 prosent lavere enn i 1990.

Veldig mye av norsk klimadebatt handler av en eller annen grunn om at vi må stenge sokkelen. Forkjemperne for å stenge sokkelen understreker ofte at det ikke skal skje akkurat nå, men gradvis og «planmessig». Men raskere enn nedtrappingen vil skje av naturlige, ressursmessige årsaker. For ordens skyld: Oljedirektoratet anslår at utvinningen av olje og gass skal falle med 70 prosent innen 2050, siden sokkelen etter hvert går tom.

Klimautvalget stemte i denne tradisjonen. I rapporten er det få konkrete forslag og mange vage antydninger. Men på ett område har utvalget svært konkrete forslag: Et permanent forbud mot å lete etter olje og gass i områder uten infrastruktur. Og en midlertid letestans i alle andre områder, mens myndighetene lager en plan for «sluttfasen» av norsk petroleumsvirksomhet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS