Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, statsminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram annonserte kjøp av stridsvogner på Rena 3. februar.

Regjeringen annonserte stridsvognkjøp, men nevnte ikke NATOs toprosentmål

– Norge risikerer å havne i klassen som ikke ser ut til å dra lasset. Det er et problem, mener forsker Magnus Håkenstad.

Publisert Sist oppdatert

Fredag morgen stilte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til pressekonferanse på Rena militærleir i Innlandet.

Trioen bekreftet at Norge går til innkjøp av 54 nye stridsvogner av typen Leopard 2A7 med opsjon på ytterligere 18. Alternativet var den sørkoreanske K2 Black Panther. De første nye stridsvognene forventes levert i 2026.

Stortinget vedtok allerede i desember 2019 at det skulle kjøpes inn nye stridsvogner til Forsvaret, men det har vært militærfaglig uenighet rundt behovet. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen er kritisk til et storinnkjøp, og nåværende forsvarssjef Eirik Kristoffersen skapte politisk storm da han i november i fjor frarådet regjeringen å anskaffe nye stridsvogner. Regjeringen falt likevel på konklusjonen at det var riktig for Norge å modernisere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS