NYHET

Forbudet mot trakassering er igjen blitt akutalisert, etter at en professor dro en tyskervits i forlesning. Anine Kierulf forklarer hva forbudet faktisk forbyr – og hvorfor det kan problematiseres.

– Det holder ikke bare å være krenket

Stormen rundt en professoral tyskervits illustrerer at norsk trakasseringslov vektlegger den krenkedes subjektive opplevelse sterkt. Loven er kanskje for ureflektert, sier Anine Kierulf – men det største problemet er kanskje likevel at lovteksten er egnet til å misforstås.

Publisert

Det er oppstandelse ved Universitet i Bergen. Avisen Khrono, som dekker universitets- og høyskolesektoren, kunne nemlig berette at psykologiprofessor Svein Larsen i august i fjor fortalte følgende vits under en forelesning: «They (Germans) were here before, and now they sneak back in». Konteksten var at Larsen beskrev egen forsking om turisme.

Det satt imidlertid en tysk turist i forelesningssalen, og vedkommende følte seg krenket av vitsen. Studenten klagde derfor på Larsen.

Leder ved Institutt for samfunnspsykologi, Anette Harris, beklaget umiddelbart til studenten, angivelig uten å informere Larsen. Dette har igjen krenket Svein Larsen, som ønsker en beklagelse fra instituttlederen: Hun «umyndiggjør» ham, mener Larsen, ved å beklage bak hans rygg.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS