NYHET

– Tysk nettsensur inspirerer diktatorer verden rundt

Nå frykter direktøren for den danske tenketanken Justitia at EU vil innføre en felles europeisk regulering av internett, der ytringer kan knebles.

Publisert

I en artikkel i magasinet Foreign Policy skriver direktør i den danske tenketanken Justitia, Jacob Mchangama, at tysk internettlovgivning har gitt inspirasjon til lignende lover i en rekke land med autoritære regimer.

Loven, kjent som NetzDG, ble innført i Forbundsdagen i 2017, og trådte i kraft i fjor. Angela Merkels beslutning om å slippe inn over en million flyktninger og asylsøkere skapte sterke reaksjoner i befolkningen. Trolling på nett utviklet seg til faktiske voldelige aksjoner mot asylsøkere og -institusjoner.

Justisminister Heiko Maas krevde bot og bedring fra Facebook. «Internett er ikke et lovløst sted hvor rasistisk mishandling og ulovlige poster kan tillates å blomstre», skrev Maas. En frivillig avtale mellom den tyske stat og flere teknologiselskaper om å stanse ulovlig innhold fulgte, men viste seg ikke å holde. Dermed ble NetzDG vedtatt for å få bukt med problemet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS