DEBATT

Lav kronekurs truer stabiliteten i norsk økonomi

Den lave kronekursen, med svekket kjøpekraft som konsekvens, kan i verste fall resultere i en resesjon.

Publisert

Med unntak av finanskrisen i 2008, ligger krona på det svakeste nivået på to tiår, med euroen på 10-tallet og dollaren på 9-tallet. Til tross for store svingninger, har oljeprisen doblet seg siden bunnpunktet i januar 2016, da prisen falt til under 30 dollar fatet. Likevel fortsatte kronekursen fallet mot nøkkelvalutaer.

Det er ingen enkle årsaksforklaringer på den lave kronekursen, men kronen er sårbar for global usikkerhet fordi Norge er en liten, handelsdrevet økonomi. Uavhengig av årsaken, vil vedvarende lav kronekurs ha store utslag for norsk økonomi. Dette er regjeringen og sentralbanken nødt til å ta på større alvor.

Norge har gjort en historisk god jobb med å forvalte oljepengene på en måte som øker det generelle velstandsnivået. Fordelingen av energiinntektene gir nordmenn råd til å kjøpe flere produkter fra hele verden. Dette har, på godt og vondt, gjort norsk fastlandsøkonomi forbruksdrevet. Enhver som tar seg en tur på et kjøpesenter, vil bemerke at de fleste produktene er importerte. Norge har likevel en positiv handelsbalanse, ettersom energivirksomheten, hovedsakelig olje og gass, utgjør nesten 70% av total eksport.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS