Viktig om inntekts- og formuesfordelingens historie

Dersom du i 2014 bare skal lese én bok med grandiose teorier om samfunnets utvikling over flere hundre år, er Thomas Piketty et godt valg. Men dystopiene er for dystre, og policyforslagene for fremtiden treffer dårligere enn beretningen om fortiden.

Publisert Sist oppdatert

Dersom du i 2014 bare skal lese én bok med grandiose teorier om samfunnets utvikling over flere hundre år, er Thomas Piketty et godt valg. Men dystopiene er for dystre, og policyforslagene for fremtiden treffer dårligere enn beretningen om fortiden.

«Capital in the 21st century», Thomas Piketty. Engelsk utgave 2014

Fra 1945 og fremover mot slutten av 80-90-tallet hadde nesten alle vestlige land høy økonomisk vekst og en relativt jevn fordeling av inntekt og formue. I denne tidsperioden har dagens forskere og politiske ledere vokst opp, og vi antar implisitt at det er dette som er naturtilstanden. Dette er imidlertid ikke riktig: Når det gjelder økonomisk vekst og fordeling har siste halvpart av 1900-tallet vært et unntak, og fremtida minner mer om et slags Downton Abbey-aristokratisk mareritt. Dette er hovedtesen i Thomas Pikettys bok Capital in the 21st century. Den historiske delen av boka er grundig og interessant. Fremtidsutsiktene er naturlig nok mer spekulative.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS