SPALTIST

Jonas Gahr Støre bør innse at det er hans ansvar å finne en løsning på Giske-saken, skriver spaltist Anja Sletteland.

Hva bør Støre gjøre?

Konflikten rundt Giske-saken kommer ikke til å bli løst av at partilederen fortsetter å insistere på at han har satt punktum.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken har Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre reist rundt i Trøndelag, der fylkeslaget varmer opp til årsmøtet neste helg. Stor spenning er knyttet til hvorvidt Trond Giske blir valgt som leder. Valgkomiteen har ennå ikke klart å samle seg om en innstilling, og satser på å kunne legge frem et forslag på mandag. Støre er svært tydelig på at han ikke vil blande seg inn i avgjørelsen. «I vårt parti er det fylkene som velger sine tillitsvalgte, også sin fylkesleder. Det er en god ordning og den legger jeg til grunn, selvsagt også i Trøndelag», uttalte han til VG på onsdag.

Denne «hands-off»-linjen har Støre stort sett fulgt hele tiden fra Giske-saken ble formelt konkludert i slutten av januar 2018. Allerede en drøy måned etter at Giske måtte fratre nestledervervet på grunn av en rekke varsler om seksuell trakassering og maktmisbruk, ville Trondheim Ap renominere ham til fylkesstyret. Også da var Støre tydelig på at beslutningen var opp til valgkomiteen og årsmøtet i Trøndelag Ap, og nøyde seg med å komme med en anmodning. «Jeg har sagt at det må være mulig å gjenvinne tapt tillit. Men i tilfeller der det har vært brudd på partiets retningslinjer i nær fortid bør det gå noe tid før man får nye tillitsverv i partiorganisasjonen», uttalte han den gang. Selv om VG insisterte på at Støre hadde «satt ned foten», avviste leder i valgkomiteen Ingvild Kjerkol at partiledelsen blandet seg inn i avgjørelsen. I opptakten til årsmøtet i fjor, der Giske var en aktuell kandidat som nestleder, ville Støre overhodet ikke ta stilling. Ikke før Bar Vulkan-saken, der han og mange andre i partiet stilte spørsmål ved Giskes dømmekraft.

Jeg er i utgangspunktet enig med Støre om at en avsluttet varslingssak ikke skal medføre yrkesforbud, heller ikke som politiker. Og siden partisystemet er desentralisert, er det medlemmer av fylkeslagene som skal velge sine representanter. Men så lenge Giske fortsetter å stille som kandidat, og trønderne fortsetter å stemme på ham, kan ikke Støre fortsette å insistere på at denne saken er avsluttet. For det er den ikke, og Støre har litt av skylden for det selv.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS